21 May 2017

tidak siapa yang mengerti


ada hal-hal yang orang lain tidak akan pernah mengerti, 
seperti rasanya ketika fikiran gelap sedang menggulung secara tiba-tiba dan menelan semua keinginan dan hasrat untuk mengada. 
seperti ketika menerima belasungkawa yang sebenarnya tak akan mengantikan rasa kehilangan yang akan terus ada untuk waktu yang lama.
seperti menahan rasa sakit yang menusuk sambil sibuk pura-pura bahagia.
seperti perjalanan penemuan yang susah pada hujung pada keputusan, keputusan yang memisahkan hari ini dengan masa lalu.
seperti dinamik kehidupan yang terjadi di antara satu cinta dan sayang yang ceria ke hari berikutnya. 
seperti hal-hal yang terjadi di dalam keluarga, dan bagaimana aku mencuba memahaminya
seperti nikmatnya kebebasan-kebebasan kecil di mana aku tak perlu tunduk pada social construction yang menindas. 
seperti harum semesta di antara pohon pine dengan keinginan untuk menjauhi dari manusia. 
seperti keputusan untuk tidak menelan binatang dan keberatan yang di bawanya.


ada hal-hal yang orang tidak akan pernah mengerti. 
mungkin, mereka tidak mau mengerti.
mereka tidak mengerti
tapi aku mengerti


pada akhirnya, hanya kita saja yang mengerti. yang benar-benar mengerti, apa, siapa, bagaiman dan mengapa di sebalik hal-hal yang kita miliki. 



xxxx

" kau terpelajar, cobalah bersetia pada kata hati"



 Pramoedya Ananta Toer

30 Oct 2015

SHOULDN'T

Assalamualaikum / hi to readers and bloggers of course.

Long time i haven't write something since i'm too busy working on my own grass. anddd sooo,
hari ni, macam nak share something.

lately ni aku asyik nak marah je. marah lain macam. nak memaki je. stress overload kot. I need a vacation !
please lah weh. aku nak muntah hadap kerja hadap number hadap file bertimbun. it's really like to jump off a building !

we all have days where we get really reallly reallllllllyyyyy pissed off by something or someone of course lah kan.  and desperately need to vent it out. and sometimes we take it out on an unfortunate 'someone' who just happen to be at wrong place, at the wrong time. but i tell u seriously, just bcause we are having a bad day doesnt mean that we area entitled to treat people like shittt. melainkan people give you a shit, u can pay back ! alang-alang tu bagi kaw2.

and here are some reasons why and note to myself

first kita ingat , whatever problems we have, it's not caused by the person in front of us. our friends and especially our family are the ones who care the most about us, and just bcause they choose to stand by our side and support us doesnt mean that they deserve all the shittts we are going to put them through. *control our mood and breathe deeply*

yeah, i know it's hard to be all smiles n polite when nothing seems to be going well. tapi kena ingat juga yang semua orang ada bad days. and u are not the only one who gets to be in a bad mood. aku kuat moody. perhaps im a little too stressed

jangan expect people to understand us. our problems are our problems. they come and go.
problems are usually as insignificant . if u do not like to be bothered with the insignificant issues of others, chances are they dont really give a shit about yours too. and last, before you and i start blaming them, remember that the fact that they are listening to your problems, start appreciating them.

elak diri kita jangan terjebak isu yang remeh temeh. stay focused on commitment, and whenever u start to drift apart, revert urself back.
and ignore people who ignored you. keep calm and breathe deeply






21 May 2015

L A N G K A W I

assalamualaikum dan salam sejahtera



untuk kali ni 14mei sehingga 17mei2015 dalam 4 hari 3 malam ,aku terbang bersama Airasia dari KLIA2 ke Langkawi (LGK) jam 12:45pm. 
agak jakun sebenarnya sebab first time pergi LANGKAWI ! selama 22 tahun hidup. haa ini memang kelakar. AirAsia tambang murah dengan harga RM85 for one way. 
memang pada hari tu agak mahal sedikit sebab last minute tempah. kalau tak sebelum ni aku ada survey dalam rm36 je.. 
kepada yang nak cari tiket murah AirAsia, you'll kena rajin usha dan masuk web AirAsia. tiketnya dari masa ke semasa dan berubah-ubah.. siapa yang ada LUCK memang akan dapat dari murah pada tu. dan juga survey hari ke hari. promotion Airasia memang gempak. so why not kita terbangkan.

dan aku hanya ambil one way saja bukan round trip.. kenapa aku ambil one way? aku kedekut ke? kepala mu. bukanlah. aku nak kan kelainan pengalaman ditempat orang. kalau kita naik plane saja tak merasa kemudahan yang lain tak syok jugakan,,
so 17mei (ahad) aku check out jam 8 pagi gitu lah. dan terus ke Kuah. Dimana Kuah tu adalah tempat jetty berlepas. tambang feri hanya lah rm18. so murahkan. tapi aku ambil feri jam 10pagi dan sampai ke kuala perlis dalam jam 11 lebih lah. 
sampai saja ke kuala perlis terus ke terminal bas.. berjalan selama 3minit saja dan aku beli tiket ke Pudu jam 12tengahari 



ok, kali ni aku terbang bukan dengan keluarga. pandai pun aku jaga diri. seronok aku pergi ni lain macam sikit. sebab banyak pengalaman yang boleh mati akal. contoh masuk tempat yang tak boleh masuk. so kiranya macam menceroboh kawasan terlarang. hahaa 

aku takda banyak nak cerita cuma aku nak cerita masa tempat dan bajet aku termasuk flight ticket adalah dalam rm600 sahaja. 
aku menginap di 8 Doors Inn, Pantai Cenang dan berhadapan saja dengan Underwater World.
bilik selesa cuma takda tingkap. lagipun aku tak hairanlah, sebab aku niat nak berjalan saja dan tak lah hanya melekat tidur.

banyaklah kawasan Langkawi ni aku berjalan dan memperluaskan carian kawasan yang tersembunyi. cuma yang aku paling jatuh cinta adalah Tanjung Rhu . sebab situ memang perghh superb. pantai yang bersih pantai halus mulus putih. suasana yang damai dan tenang dan dikelilingi dengan pokok rhu. memang jatuh cinta. seharian juga disitu.

menghayati apa tuhan beri
syukur aku masih dapat peluang merasa bumi Allah.

in shaa Allah next trip Lombok dan Surabaya Indonesia

in planning

moga moga Allah izinkan



Blowing In The Wind Pink And Green Flower